Waarom massage bij burn-out?

Burn-out is in onze hectische en veeleisende maatschappij helaas een veel voorkomende klacht.  Niet alleen onze omgeving vraagt steeds meer van ons, het grootste probleem schuilt erin dat we steeds meer van onszelf vragen. De drukte van werk, gezin, sporten en hobby’s eist steeds weer onze aandacht. Hierdoor zijn er maar weinig rustmomenten en tijd voor jezelf. Vermoeidheid komt steeds sneller op en gaat steeds minder snel weg. Uitputting en burn-out liggen op de loer.

Door de steeds slechtere herstelfase, slechts gedeeltelijk herstellen en het gevoel dan weer verder te moeten wordt de vermoeidheid steeds dieper. Het herstel en echt uitrusten komen niet meer tot stand. Hierdoor gaan naast de mentale ook lichamelijke klachten de kop opsteken. Je lichaam gaat steeds duidelijkere signalen geven dat het anders moet.

Door een groot verantwoordelijkheidsgevoel is er de neiging steeds maar door te gaan. Vaak in de overtuiging dat er na deze drukte wel weer rustiger tijden zullen komen. Helaas is het vaak onmogelijk deze rustiger tijden te realiseren. Als dan het kantelpunt bereikt wordt, geeft het lichaam ‘plotseling’ aan dat het genoeg is. Er is geen energie meer.

Vaak resulteert dit erin dat mensen ziek thuis komen te zitten. Om hieruit te komen zullen moeilijke stappen gezet moeten worden. Er moet een realisatie komen dat de energie voorlopig beperkt is, en dat er dus maar weinig dingen gedaan kunnen worden. Er is letterlijk veel rusttijd nodig.

Waarom dan massage bij een burn-out? Veel mensen met burn-outklachten zijn erg op het denken gericht. Alle aandacht zit in het hoofd. Het contact met het eigen lichaam is vaag geworden. Door de massage zijn er natuurlijk de ‘mechanische’ effecten op de spieren: verbeterde doorbloeding, betere afvoer van afvalstoffen en aanvoer van voedingsstoffen.

Maar nog belangrijker zijn de mentale effecten van de massage. De rust en de aandacht voor het lichaam zijn ook weldadig voor de geest. Het gaat dan een uur (of langer) echt om jou. Vaak is het een mogelijkheid om allerlei emoties los te laten die in de voorafgaande periode zijn weggedrukt omdat er geen tijd voor was. Doordat er weer contact met het eigen lichaam komt zal ook het zelf-herstellend vermogen van het lichaam toenemen. Je komt letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten.

Tijdens een ontspannende massage worden er hormonen aangemaakt in het lichaam: endorfine (gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon). Deze hormonen verdrijven de stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline die vaak over-aanwezig zijn in een burn-out situatie.

Eén ontspannende massage is natuurlijk niet het wondermiddel voor een burn-out. Maar het kan je wel heel goed helpen ontspannen en -in ieder geval tijdens de massage- weer even te voelen hoe het is om ontspannen te zijn. Vaak is dit een gevoel dat al erg lang weg is geweest. Regelmatige massage kan heel goed helpen de burn-out te verslaan. De verbinding tussen lichaam en geest wordt weer hersteld. Je zult nieuwe energie gaan voelen en je weer bewust worden van je lichaam.


                Herken je jezelf hierin? Maak dan een afspraak met mij en ontdek weer hoe het voelt om ontspannen te zijn.